Op reis en vaccinaties: wanneer moet ik mij laten vaccineren?

Als je naar het buitenland gaat is het sommige gevallen aan te raden je te laten vaccineren. Vaccinaties zijn niet altijd prettig, maar kunnen van levensbelang zijn. Gelukkig worden ze in veel gevallen vanuit de aanvullende verzekering vergoed, waardoor je je over de kosten geen zorgen hoeft te maken. Check dit altijd goed van tevoren voordat je de reisvaccinaties aanvraagt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten, voordat je je laat vaccineren.

Wanneer vaccineren?

Over het algemeen is het zo dat wanneer je naar een niet-Westers land vertrekt, het noodzakelijk is je te laten inenten. Zeker wanneer je naar een land gaat waar de omstandigheden niet zo hygiënisch zijn, is de kans op besmetting met gevaarlijke ziekten groter.

Hoelang van tevoren moet je je laten inenten?

Het moment dat je de vaccinatie moet halen, hangt af van de ziekte waartegen je je wil laten beschermen. Hepatitis A en DTP zijn vaccinaties die nog tot op de dag van vertrek gehaald kunnen worden. Andere bekende vaccinaties, zoals: gele koorts, hepatitis B, meningitis, buiktyfus, hondsdolheid en TBC, moeten enkele weken voor vertrek worden gegeven. Bij Japanse encefalitis en teken encefalitis moet dit zelfs enkele maanden voordat je weggaat. Het is dus belangrijk ruim op tijd uit te zoeken welke vaccinaties jij nodig hebt en wanneer het verstandig is ze te halen.

Bijwerkingen

Helaas kunnen alle vaccinaties zorgen voor bijwerkingen. Meestal zijn deze echter mild en zijn ze snel weer over. Vlak na het plaatsen van de injectie kan de huid op de plaats van inspuiting rood en gevoelig worden. Dit trekt vaak binnen een aantal uur weer weg. Zeldzamer en wat ernstiger, zijn het krijgen van griepachtige verschijnselen, waaronder verhoging. Deze verschijnselen verdwijnen vaak na twee dagen. Maak je je zorgen, neem dan contact op met de instelling waar je je vaccinaties hebt gehaald of met de huisarts. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Hier moet snel worden ingegrepen en het is belangrijk om als je dit vermoed, direct een arts te raadplegen.

Zeldzame gevallen

Bij mensen met een afweerstoornis werkt het immuunsysteem niet naar behoren. De werking van vaccinaties is gebaseerd op een gezond immuunsysteem dat antistoffen aanmaakt. Bij een afweerstoornis is dit proces verstoord, waardoor vaccineren niet voldoende zal zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Heb jij een afweerstoornis, neem dan ruim voor vertrek contact op met de GGD of (huis)arts. Zij kunnen jou verder helpen.
Vaccinaties zijn noodzakelijk voor een veilige reis naar het buitenland. Zoek dus ruim van tevoren uit welke vaccinaties jij nodig hebt, zodat je beschermd en met een gerust hart naar het land van bestemming kan afreizen.